Оборотът на Българската фондова борса“ (БФБ) е намалял през януари с

...
Оборотът на Българската фондова борса“ (БФБ) е намалял през януари с
Коментари Харесай

По-ниската активност сви оборота на БФБ през януари

Оборотът на „ Българската фондова борса “ (БФБ) е намалял през януари с 88.61% спрямо декември предходната година и с 4.51% по отношение на първия месец на 2021-а до 36.98 млн. лв., означиха от борсовия оператор.

Причината за това е в намаляването на броя на покупко-продажбите. Те са с 34.41% по-малко спрямо декември, само че на годишна база има растеж от 20.21 на 100. ИТ компанията „ Алтерко “, чиито бизнес фокус е върху създаването и дистрибуцията на IoT артикули и решения /Интернет на нещата/, е най-ликвидната емисия със 736 покупко-продажби. С акциите на компанията за доставки с дронове „ Дронамикс Кепитъл “ е имало 635 сделки, а с книжата на сдружението, което се занимава с капиталова и комерсиална активност в страната и чужбина, консултантска активност, маркетинг и мениджмънт „ Ейч Ар Кепитъл “ са подписани 625 покупко-продажби.

Основният показател SOFIX естествено премери тъкмо спада в борсовата интензивност. Така измерителят загуби 2.7% от цената си през януари по отношение на декември предходната година, която остана на равнището от 618.53 пункта. Това го сложи на четвърто място по месечен спад в района на Централна и Източна Европа. Неговото оттегляне беше „ подкрепено “ от 8 обществени компании, които вземат участие в изчисляването му и регистрираха спад в цените на акциите си. Котировките при останалите 7 сдружения се покачват.

Широкият показател BGBX40 също е на алена територия със загуба от 1.72 на 100. Другите два измерителя  - BG REIT и BGTR30, се покачиха надлежно с по 2.03 и 1.65 %.

Две от обществените банки са измежду на най-печелившите излъчвания акции от SOFIX през януари. Книжата на „ Централна кооперативна банка “ са с най-голям растеж - от 11.43%, а тези на „ Първа капиталова банка “ прибавиха към цената си 11.25 %. В тройката е и мегахолдингът „ Химимпорт “, чиито акции нарастнаха с 6.78 на 100.

От другата страна на ценовата стълбица са най-губещите излъчвания за първия месец на тази година. Акциите на „ Алтерко “ са изгубили 20.16% от цената си. Книжата на „ Еврохолд България “ са поевтинели с 4.88%, а на „ Софарма трейдинг “ - с 2.86 на 100.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР